Miten vakuuttaa rahoittajat monen tappiollisen vuoden jälkeen?

Jorolla oli takana kolme peräkkäistä, tappiollista tilikautta eikä tase muutenkaan kertonut suurta menestystarinaa vakavaraisesta yrityksestä. Fakta oli se, ettei yritys kestäisi enää neljättä samanmoista eikä se kestäisi kasassa ilman lisärahoitustakaan. Ei mikään ideaalitilanne lähteä pankin puheille.

Meillä oli kuitenkin taustatukea ja jo myönnetty rahoituspaketti Finnveralta. Enää piti saada kuntoon oman rahoituksen osuus.

Lähdimme pyytämään lainaa pankeista A, B , C ja D. Kaksi ensiksi mainittua pankkia edustivat ”kolmikantapankkeja” joissa yksittäinen ihminen ei voinut tehdä päätöksiä vaan niiden saamiseksi piti lyödä monta viisasta päätä yhteen. Kaksi jälkimmäistä olivat pieniä, yksityisiä mutta vakavaraisia pankkeja.

Kokeneet konkarit vinkkasivat meille, että valitkaa pankki jonka kanssa tulevaisuus on joustava ja yhteistyökykyinen. Kolmikantapankkien maine ei monenkaan mielestä ollut kentällä kovinkaan yritysmyönteinen. Ja pakko se oli todeta myös itse, ei ollut ei.

Ensimmäinen pankki A sanoi heti kättelyssä: ”Kiitos ei.” Pankki B:n kohdalla saatiin jo alustava puoltava päätös, mikä kaatui sitten myöhemmin jossakin kokouksessa. Lisäaudienssi saatiin sovittua vasta kuukauden päähän kun päättävä elin olisi tavattavissa.

Pankkien C ja D kanssa jo heti ensimmäisestä yhteydenotosta jäi palvelun tasosta todella hyvä kuva. Kilpailimme jo aikaa vastaan ja heidän kanssaan tapaamiset järjestyivät nopeasti ja lisäpyyntöjä raporteista saapui sähköpostiin. Meidän asiaan oikeasti perehdyttiin ja jo tässä vaiheessa tuli se olo, että näiden kanssa sitä yhteistyötä haluamme tehdä.
Lopulta olimme siinä tilanteessa, että kaksi pankkia tarjosivat rahoitusta ja pääsimme valitsemaan niistä meille sopivimman vaihtoehdon.

Ja miten tähän tilanteeseen sitten päästiin? Mitkä asiat edesauttoivat rahoituksen saamista tappioputken jälkeen?

  • Laskelmat – Meillä oli onni saada heti alussa avuksemme todellinen ammattilainen yritysmaailmassa. Meriittilistalta löytyi konkurssilta pelastettuja yrityksiä ja kokemusta vaikka minkälaisista yrityskiemuroista. Konsultin kanssa teimme laskelmat kannattavuudesta ja tunnusluvuista. Hänen näkemys tilanteesta oli positiivinen vaikka yrityksen nykytilanne olikin heikko. Yrityksen jatkuminen vaatisi meiltä kipeitä päätöksiä ja radikaaleja muutoksia mutta se olisi mahdollista.
  • Toimintasuunnitelma – Laskelmien lisäksi teimme oman kahdeksan sivuisen suunnitelman jossa olimme listanneet tulevat muutokset, niistä saatavat säästöt ja mitä tulevaisuudessa tulisimme tekemään toisin.
  • Oma asenne – Alusta alkaen olemme itse uskoneet yrityksen menestymiseen ja tämä mitä ilmeisimmin näkyy ulospäin. Erään pankinjohtajan kommentti kertonee kaiken; ”kun katson pelkkiä lukuja, en ymmärrä miksi joku haluaa ryhtyä tähän. Mutta nyt kun kuuntelen kaiken, niin ymmärrän”

Tekemämme pankkivalinta on osoittautunut aivan loistavaksi. Takana on jo kolme parin tunnin tapaamista jotka sisältävät aina myös kokemuspohjaista yritysneuvontaa. Sitähän yrittäjä ei koskaan voi saada liikaa. Ei pakkomyyntiä palveluista vaan aitoa, rehellistä auttamista. Sitä katoavaa kansanperinnettä, joka lopulta antaa enemmän kuin ottaa.

Kun rahoitus viimein oli kasassa, oli aika ryhtyä radikaaleihin toimenpiteisiin, niihin kipeisiin päätöksiin joista edellä jo mainittiin. Tästä aiheesta siis lisää seuraavassa blogitekstissä, muistahan siis pysyä joron jäljillä!